Allt du behöver veta om Marriott STARS & Marriott Luminous: VIP-förmåner och rabatter
maj 6, 2024

I denna artikel

Du kanske inte har hört talas om Marriott STARS och Marriott Luminous förut, men du har nog garanterat hört om hotellkedjan Marriott som är världens största hotellkedja med över 8 000 hotell globalt och ett väldigt populärt lojalitetsprogram i Marriott Bonvoy. Vi hittar några av världens bästa hotellvarumärken hos Marriott, bland annat klassiska Ritz-Carlton, trendiga EDITION och alltid pålitliga JW Marriott.

Genom vårt medlemskap inom Marriott STARS och Marriott Luminous kan vi erbjuda dig exklusiva förmåner på din nästa vistelse. Genom att boka via dessa program får du förmåner som är bättre än att ha toppstatus i Marriotts lojalitetsprogram. Du får ta del av VIP-förmåner värda flera tusen kronor, där du exempelvis får gratis frukost, rumsuppgraderingar, välkomstgåvor och hotellkrediter. Du får dessutom extra bra priser med tredje/fjärde/femte natten gratis på utvalda hotell. Och har du redan status hos Marriott får du en ännu bättre helhetsupplevelse.

I denna guide kommer vi djupdyka i både dessa program, vilka förmåner som ingår, och hur du kan få så mycket ur programmen som möjligt.

Vad är Marriott STARS och Marriott Luminous och vilka förmåner får man?

Marriott erbjuder två program till lyxreserådgivare, det första heter Marriott STARS och det andra heter Marriott Luminous. Båda programmen liknar varandra men det finns några skillnader både i vilka varumärken som deltar i respektive program och vilka förmåner som gäller. Båda programmen erbjuder exklusiva förmåner som kan förhöja och förgylla din nästa vistelse.

Marriott STARS/Luminous-förmåner som ingår i programmet

De generella förmånerna är listade nedan, men hotell kan välja att utöver dessa förmåner erbjuda extra förmåner, som exempelvis garanterade rumsuppgraderingar eller halvpension.

  • Daglig fullständig frukost för två personer
  • Rumsuppgradering, vid tillgänglighet
  • Hotellkredit på $100 USD (vissa hotell undantagna)
  • Tidig check-in och sen check-out, vid tillgänglighet
  • Välkomstgåva
  • Rabatterade erbjudanden, såsom tredje/fjärde/femte natten gratis
  • VIP-behandling under hela vistelsen

Det är värt att poängtera att Marriott STARS/Marriott Luminous-priserna oftast motsvarar de mest flexibla priserna som hotellet erbjuder – med andra ord brukar de vara väldigt flexibla och ha de mest generösa avbokningsreglerna som hotellet erbjuder. Majoriteten av hotellen erbjuder fri avbokning fram till strax innan incheckningsdatumet.

Utöver de förmåner som nämns ovan så ska en bra agent dessutom jobba direkt med hotellet för att säkerställa att du får bästa möjliga behandling under din vistelse. Vi på Lyxresan Travels har spenderat många år i branschen och känner många av ledningsgrupperna på Marriott-hotellen, och vi jobbar direkt med seniora personer på hotellet för att säkerställa att de gör det där lilla extra åt dig som kund.

Marriott STARS

Marriott STARS är det program som erbjuds för Marriotts absolut mest high-end och lyxiga varumärken. STARS-programmet gäller för samtliga hotell inom varumärkena:

  • BVLGARI
  • EDITION
  • The Luxury Collection
  • Ritz-Carlton
  • Ritz-Carlton Reserve
  • St. Regis

Marriott Luminous

Marriott Luminous täcker majoriteten av Marriotts premiumvarumärken och här får hotellen själva välja om de vill delta i Marriott Luminous, vilket en stor andel av hotellen gör. Med andra ord är det till skillnad från STARS-hotellen inte självklart att samtliga hotell inom respektive varumärken nedan deltar i programmet.

Nedan varumärken kan välja att erbjuda förmåner via Marriott Luminous:

  • Autograph Collection
  • JW Marriott
  • Le Meridien
  • Marriott
  • Renaissance
  • Tribute Portfolio
  • W Hotels
  • Westin

Är det dyrare att boka via Marriott STARS/Luminous?

Programmens priser motsvarar oftast hotellets ’Best Available Rate’, vilket är de mest flexibla priserna som hotellet erbjuder med mest generös avbokningspolicy. Det innebär i praktiken att hotellet kan erbjuda lägre priser med en striktare avbokningspolicy – exempelvis en icke-återbetalningsbar bokning, eller priser som erbjuder sämre eller inga förmåner alls.

Med det sagt så är det värt att veta att Marriott STARS/Luminous ofta kör kampanjer på utvalda hotell där man har möjlighet till både rabatter på nattliga priset, som exempelvis 20% rabatt men även kampanjer där man får tredje, fjärde eller femte natten gratis i tillägg till förmånerna vilket oftast gör det till det lägsta priset hotellet erbjuder. I de fallen där Marriott STARS/Luminous-priserna är något högre än hotellets lägsta pris kan det trots det löna sig att boka de priserna då förmånerna som frukosten, krediten och uppgraderingen ofta överstiger värdet på prisskillnaden.

Exempel: Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest

Matild Palace, a Luxury Collection Budapest
Matild Palace, a Luxury Collection i Budapest är ett av våra favorithotell i Europa och erbjuder just nu fjärde natten gratis

Vi tittar på tre nätter i juni 2024, där STARS-priset hamnar på totalt 1321 EUR:

STARS-priset på Matild Palace

Det finns dock ett lägre pris som kostar totalt 1135 EUR för tre nätter. Det är dock ett icke-återbetalningsbart pris och inkluderar inga förmåner, inte ens frukost:

Det billigate ordinarie priset på Matild Palace

Det innebär att STARS-priset för dessa datum är totalt 186 EUR dyrare än hotellets lägsta pris. Det finns däremot några viktiga skillnader mellan dessa två priser som gör det värt att boka STARS-priset trots det något högre priset.

Det lägre priset är icke-återbetalningsbart och inkluderar inga förmåner, inte ens frukost. Marriott STARS-priset är däremot fullt flexibelt och tillåter fri avbokning fram till dagen innan incheckning. Det inkluderar dessutom frukost dagligen, $100 USD kredit (cirka 93 EUR), rumsuppgradering, välkomstgåva, tidig check-in och sen check-out samt VIP-status. Man får dessutom ovärderlig flexibilitet i att kunna avboka utan kostnad om ens planer ändras.

Vi nämnde det tidigare men många gånger erbjuder hotellen dessutom ytterligare rabatter. På Matild Palace erbjuder man just nu fjärde natten gratis, vilket innebär att man enligt ovan exempel hade kunnat få 25% rabatt på det totala priset om man bodde ytterligare en natt. Priset per natt blir då 366 EUR per natt vilket innebär att det blir ett lägre pris än hotellets icke-återbetalningsbara pris utan frukost på 378 EUR per natt – trots att man får en drös värdefulla förmåner.

Rabatter: Tredje/fjärde/femte natten gratis

The New York EDITION erbjuder just nu fjärde natten gratis
En av våra favoriter i New York, The New York EDITION erbjuder just nu fjärde natten gratis

Utöver de fantastiska förmåner som gäller på samtliga vistelser, oavsett längd, erbjuder Marriott ofta också kampanjerbjudanden på utvalda hotell. Marriott erbjuder två olika typer av rabatter:

  • Procentuella rabatter – där man exempelvis får 20% rabatt vid en vistelse som överstiger 3 nätter
  • Gratisnätter – där man exempelvis får tredje, fjärde, eller femte natten gratis

Vår erfarenhet visar att minst 40% av alla deltagande hotell globalt erbjuder någon form av Marriott STARS/Marriott Luminous-rabatt.

Några exempel på någon av de över hundra kampanjpriserna som Marriott har i dagsläget:

För de hotell som erbjuder tredje, fjärde eller femte natten gratis kan du i praktiken få upp till 33% rabatt när du bor på Marriott-hotell därutöver även få fantastiska förmåner som frukost, krediter, uppgraderingar och VIP-behandling:

Tredje natten gratis33% rabatt
Fjärde natten gratis25% rabatt
Femte natten gratis20% rabatt

För att se vilka hotell som erbjuder rabatter på din destination, kontakta oss kostnadsfritt nedan så tar vi fram de nuvarande rabatterna åt dig.

Hur Marriott STARS/Luminous och Marriott-status går hand i hand

Välkomstgåva på The Athenee Hotel, a Luxury Collection Bangkok
Välkomstgåva på The Athenee Hotel, a Luxury Collection Bangkok

Det som är trevligt med STARS och Luminous är att dessa program drivs av Marriott själva och erbjuds genom lyxreserådgivare. Det är en viktig detalj då man i vanliga fall inte kan tjäna Marriott Bonvoy-poäng eller statusnätter när man bokar annat än direkt via Marriotts hemsida. Dessa två program är dock undantagna från denna regel, och att boka via Marriott STARS/Luminous blir alltså precis som om du har bokat via Marriott.

Du får med andra ord ta del av samtliga statusförmåner och tjänar poäng precis som vanligt när du bokar via programmen. Du får dessutom också fantastiska förmåner och rabatter utöver det. Win-win, med andra ord.

Värdet av att boka Marriott STARS/Luminous om man är Marriott Bonvoy Platinum och uppåt

Många av våra kunder är Platinum och uppåt på Marriott, och vi själva har varit Titanium Elite i många år. Vår erfarenhet visar att man i regel får mycket bättre behandling av hotellen när man är bokad på Marriott STARS/Luminous och dessutom har status i programmet. Man får generellt trevligare uppgraderingar och hotellet gör sitt bästa för att göra det där lilla extra åt en. En bra agent koordinerar dessutom direkt med hotellet för att se till att du får en så bra vistelse som möjligt när du bokar via STARS/Luminous.

Med det sagt finns det några väldigt konkreta skillnader mellan statusförmånerna man får som Platinum och uppåt och Marriott STARS/Luminous-förmånerna:

  • Krediten på $100 USD är unik till Marriott STARS/Luminous
  • Statusmedlemmar får ingen kostnadsfri frukost på EDITION eller Ritz-Carlton, vilket man får via Marriott STARS
  • Många Marriott-hotell som erbjuder lounge brukar inte tillåta frukost i restaurangen, och loungefrukosten brukar generellt hålla sämre standard än restaurangen. Med STARS/Luminous får du alltid tillgång till frukost i restaurangen. Många Marriott-hotell, exempelvis i USA, erbjuder en begränsad kontinental frukost medan du får du en fullständig frukost när du bokar via Marriott STARS/Luminous
  • Du får en välkomstgåva
  • Du får ta del av unika Marriott STARS/Luminous-rabatter och kampanjerbjudanden såsom tredje/fjärde/femte natten gratis och procentuella rabatter, och i tillägg kan du få ytterligare förmåner på utvalda hotell
  • Hotellen tar generellt mycket bättre hand om kunder som både bokar Marriott STARS/Luminous och som har Platinum+ status.

Med det sagt rekommenderar vi dig alltid att jämföra Marriott STARS/Luminous-priserna med de lägsta priserna som hotellet erbjuder för att hitta det som passar dig bäst.

Kundexempel: Marriott STARS-vistelse på Ritz-Carlton Bali

Ritz-Carlton Bali erbjuder fjärde natten gratis via Marriott STARS
Ritz-Carlton Bali erbjuder fjärde natten gratis via Marriott STARS

En av de bästa kampanjpriserna inom Marriott STARS just nu är Ritz-Carlton Balis fjärde natten gratis-erbjudande. Ritz-Carlton Bali är ett av Balis bästa hotell och dessutom är det minsta rummet här en Junior Suite på 100 kvadratmeter. Vi har bokat flera kunder på detta kampanjpris.

En av våra kunder bokade nyligen en vistelse i hotellets billigaste rum vilket är en Sawangan Junior Suite på 100m2 där totalpriset med fjärde natten gratis hamnade på 16 680 000 IDR (cirka 11 000 kr). I priset ingick frukost dagligen, $100 kredit att nyttja under vistelsen, tidig check-in och sen check-out, välkomstgåva och uppgradering. Vi lyckades bekräfta en uppgradering åt vår kund in i nästa rumskategori, en Junior Suite med pooltillgång, ett rum som kostar 30% mer än det rum som kunden hade bokat.

För jämförelsens skull så låg hotellets lägsta pris utan frukost eller förmåner på 21 819 000 IDR (cirka 14 800 kr). Med andra ord sparade kunden 3800 kr på att boka STARS-priset och fick därutöver en rad VIP-förmåner i tillägg.

Vanliga frågor om Marriott STARS & Luminous

Kan man tjäna poäng på Marriott STARS & Marriott Luminous-bokningar?

Självklart! Du tjänar poäng precis som vanligt och får statusnätter för dina vistelser.

Finns det någon minimivistelse för att Marriott STARS/Luminous-förmånerna ska gälla?

Nej, förmånerna gäller från en natt och uppåt.

Kan man använda sina Nightly Upgrade Awards när man bokar via Marriott STARS/Luminous?

Ja, det kan man. Så fort bokningen är bekräftad kan du applicera dessa på bokningen.

Kostar det något att boka Marriott STARS/Luminous-priser via er?

Nej. Vi tar inga avgifter alls. Vi får en provision direkt från hotellen.

Kan ni boka om en existerande bokning?

Om du har en existerande bokning kan vi alltid se om vi kan boka om det åt dig och lägga till Marriott STARS/Luminous-förmåner. Skicka oss ett mail så kollar vi på det åt dig.

Erbjuder vissa hotell förmåner utöver dem som är listade i artikeln?

Ja! Utvalda Marriott-hotell kan erbjuda ytterligare Marriott STARS/Luminous-förmåner, som exempelvis högre krediter och rabatter som tredje/fjärde/femte natten gratis. Kontakta oss så kan vi ta fram alla förmåner och priser som gäller på din destination.

Vad är skillnaden mellan detta och Amex Fine Hotels & Resorts?

De två programmen liknar varandra men den stora skillnaden är att Marriott STARS och Luminous erbjuder betydligt fler hotell och har dessutom ofta bättre rabatter än Amex Fine Hotels & Resorts. Slutligen får du genom Amex FHR inte en lyxreserådgivare som koordinerar din vistelse med hotellet, vilket du får när du bokar via oss.

Varför erbjuder Marriott dessa proram?

Det korta svaret är att Marriott vill attrahera gäster som reser i lyx och uppmuntra dem att boka direkt via Marriotts egna program istället för att boka via bokningssajter som Booking.com. Därför har de skapat ett partnerskap med utvalda lyxreserådgivare för att erbjuda förmåner när man bokar via deras egna program.

Sammanfattning

Marriott STARS och Marriott Luminous är två fantastiska program som gör att du kan få ännu mer ur varje vistelse på något av Marriotts många varumärken. Du får tillgång till fantastiska förmåner som gratis frukost, uppgraderingar, hotellkrediter och mer. Du får dessutom tillgång till exklusiva rabatter på upp till 33% på utvalda hotell. Programmet erbjuder mycket värde även om du har hög Marriott Bonvoy-status då Marriott STARS/Luminous-förmånerna kombineras med dina statusförmåner för att ge dig den allra bästa hotellvistelsen. Klicka här för att få en kostnadsfri Marriott STARS/Luminous-offert från vårt team.

Let us help build your next trip

Give us a little bit of information – like budget, and type of trip, and let us come with a suggestion for your next memorable trip. Fill out as much or as little as you know and we’ll get back to you soon.